HSP hoe komt het?

HSP

Ik heb veel over de term HSP nagedacht “High Sensitive Person”. Aan de ene kant is het mooi, want je kunt een benaming geven aan de gevoeligheid die je ervaart. Anderzijds maak je onderscheid tussen jou en iemand anders die niet past onder het plaatje HSP. Daar bedoel ik mee “Je legt je focus op de verschillen” en dat terwijl overeenkomsten ons verbinden. Verbinding is toch waar iedereen stiekem vanbinnen naar verlangt en wat zorgt voor een vredige samenleving?


Daarnaast vraag ik me af of mensen altijd die HSP kenmerken hebben ervaren. Zijn ze altijd aanwezig geweest of is er meer focus op die gevoeligheid ontstaan na bv. een heftige gebeurtenis?


Nature vs. nurture. Is het een aangeboren gevoeligheid of ben je naarmate ouder worden nog gevoeliger opgegroeid vanwege omgevingsinvloeden en ervaringen? Dat zal voor iedereen waarschijnlijk anders zijn.


Ikzelf ervoer als kind al die gevoeligheid. Al sinds ik het me kan herinneren. En dat ik tav de volwassenen om me heen weleens dacht “Jullie snappen niet waar het leven voor bedoelt is” en ondersteunde mensen als klein meisje al in hun communicatie. Dit maakte het gevoel van eenzaamheid en onbegrip in me los. “Ja, maar jij bent anders”, werd er weleens gezegd. Die term HSP kan dan ook maken dat je je beter voelt (dan de ander). “Zie je wel, er zijn meer mensen zoals ik”. “Hij/zij ziet de wereld niet zoals ik en mist hier wat in”. Oh? Of misschien wel misplaatst op aarde.


Dus samenvattend: Het is fijn om met de term HSP woorden te kunnen geven aan hoe jij de wereld ervaart. Het zorgt voor een focus op verschillen, maar zijn die verschillen er wel echt, of onderdrukken mensen die gevoeligheid? Want, “Alles wat je aandacht geeft dat groeit”?


En dan op spiritueel niveau. Als je gelooft in meerdere levens zoals de Hindoes en Boeddhisten dat doen, of in engelen op aarde, lichtwerkers, of zoals de christenen “God geeft je wat je aan kunt”, hoe zie je dan iemand die voldoet aan de HSP kenmerken?
Beschouw jij jezelf als een HSP’er? Zo, ja wanneer is jouw gevoeligheid ontstaan?
En wat is jouw visie op dit geheel?

#hsp#natureversusnurture #spiritualiteit#hoogsensitief #hoogsensitiviteit#ervaringen #verbinding